Strony

wtorek, 15 października 2013

Medaliony a`la Strogonow

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej
75 dag ziemniaków
2 cebule
25 dag pieczarek
4 ogórki konserwowe
150 ml śmietany 30 %
1 łyż. musztardy
masło, olej, bulion, mąka
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle z przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). A następnie pieczemy w piekarniku.
2. Mięso kroimy na medaliony, przyprawiamy solą i pieprzem, smażmy z obu stron na złoty kolor.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy podobnie robimy z pieczarką, dodajemy to do mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.
4. Ogórka kroimy w paseczki i dorzucamy do duszącego się mięsa, dodajemy śmietanę, musztardę i troszkę cukru.
5. Przyprawiamy i zagęszczamy mąką z wodą.


14 komentarzy:

  1. same pyszności mm ;d
    www.sandicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają baaardzo zachęcająco, ciekawe czy mi też takie wyjdą:p

    Dołączam do obserwujących i zapraszam do mnie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozdrażniłaś mój żołądek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam, wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Yummie <3
    Na pewno wykorzystam przepis. Mój chłopak będzie przeszczęśliwy, bo na każdą wieść o tym, że coś dla niego gotuję pyta: ale będzie mięso? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy, ale można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ty fajnie piszesz *.* super zdjęcia! obserwuję i zapraszam do siebie :)
    obserwujemy też na bloglovin? <3.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje !!!